Straatfotografie

Straatfotografie is voor mij een heel breed begrip. Van een lifestyle shoot op straat, tot het fotograferen van een bijzonder gebouw. Of, als straatfotograaf leg je in minder dan een seconden een deel van iemands leven vast. Een moment van die persoon in haar omgeving. Maar heel vaak spelen mensen bij straatfotografie de hoofdrol.

Bij deze vorm van fotografie ga je vaak onopvallend te werk. Behalve als je met iemand hebt afgesproken een reportage te fotograferen op straat.
Maar over het algemeen ga je op in de massa en fotografeer je heel snel en onopvallend.

Het leuke van op straat fotograferen is dat je niet altijd tijd hebt om de juiste instellingen in te stellen voordat je een foto schiet. Omdat objecten of personen zich snel voortbewegen en de momenten die je vast wil leggen één seconde later alweer anders zijn dan dat je het op het moment had gezien. Hierdoor komen er vaak onverwachte foto’s uit. Positief en natuurlijk minder positief.

Cityscapes

Wat voor mij ook in de categorie straatfotografie voorkomt zijn zogenaamde cityscapes. Vaak gefotografeerd met een langere sluitertijd waardoor water en/of wolken een zijde-achtige structuur krijgen, omdat deze natuurlijk altijd in beweging zijn. Deze vorm van fotografie vergt een hoop tijd en geduld. Je moet de juiste compositie vinden, je camera instellen. Dan je ND filter ervoor monteren en dan nog de foto maken met soms wel sluitertijden van enkele minuten.